>> Wonen - Soorten woningen

Voordat u op zoek gaat naar een woning is het verstandig om eerst te bepalen wat voor soort type woning het beste bij u past.

In Nederland staan veel verschillende woningen. Bijvoorbeeld: eengezinsrijenwoningen, dakwoningen, hoekwoningen, single-aspect woningen, portiek-etage woningen, galerijflats, appartementen, stedelijke villa's, bovenwoningen, hoogbouwflats, haagse portiekwoningen, splitlevelwoningen, atrium woningen, bungalows en noem maar op. Het zijn typeaanduidingen die zowel te maken hebben met de woning, het woongebouw of het woonblok, als met de verkaveling of de stedelijke situatie. En waarbij vanuit de stedelijke situatie typen woningplattegronden - bloksamenstellingen en blokvormen weer gerelateerd zijn aan deze stedelijke situatie.

Daarnaast worden we geconfronteerd met typeaanduidingen die te maken hebben met een bepaald probleem of een probleemgroep (woningen voor bejaarden, alleenstaanden, gehandicapten, werkende jongeren), sociale doelstellingen of architectonisch-ruimtelijke opvattingen.

De meest voorkomende type woningen in Nederland zijn:

Rijtjeswoning of tussenwoning Grachtenpand / herenhuis
Twee-onder-een-kap Vrijstaande woning
Drive-in-woning Landhuis
Schakelwoning Appartement
Boven- en beneden woning Penthouse
Bungalow Etagewoning
Villa Maisonettes

 


 
Rijtjes- of tussenwoning
Deze woningen staan in een rij met vaak gelijkvormige huizen. De woningen staan tegen elkaar gebouwd. Het energieverbruik is lager dan een vrijstaande woning omdat de woning in de winter minder snel afkoeld. Nadeel is echter het mogelijke geluidsoverlast van de buren.

top


 
Twee-onder-een-kap
Twee zelfstandige woningen aan elkaar gebouwd onder één dak.

top


 
Drive-in-woning
Op de begane grond is de garage, berging en vaak een tuinkamer gesitueerd en waarbij op de volgende verdiepingen de woonvertrekken en de slaapkamers liggen.

top


 
Schakelwoning
Een woning die gedeeltelijk grenst aan andere woningen. Meestal worden de twee woningen gescheiden door een garage.

top


 
Boven- en beneden woning
De vertrekken van elke woning liggen gelijksvloer. De beneden woning heeft vaak de beschikking over een tuin, de bovenwoning over een balkon.

top


 
Bungalow
Een bungalow is een vrijstaande woning waarvan de aanwezige vertrekken gesitueerd zijn op de begane grond. Dit heeft het nadeel dat de woning veel bouwgrond in beslag neemt. Een bungalow is meestal voorzien van een platte dakconstructie. Vaak is er een nauw verband met de natuur.

top


Villa
Een zeer ruim vrijstaand woonhuis buiten of aan de rand van de stad.

top

 

 
Grachtenpand of herenhuis
Woning in een statig pand.

top

 

 
Vrijstaande woning
Een vrijstaande woning is een losse woning met verdiepingen en met een eigen tuin. Het wonen vindt meestal plaats op de begane grond en het slapen op de verdiepingen. Vrijstaande woningen komen het meeste voor in landelijke gemeenten en in wijken aan de buitenrand van steden.

top

 

 
Landhuis
Het grootste verschil met een vrijstaande woning is dat een landhuis veel ruimer is. Een landhuis staat altijd in een landelijke omgeving met vaak een zeer grote tuin.

top

 

 
Appartement
Een appartement is een woning met boven- of benedenburen met eigen keuken en
sanitaire voorzieningen.

top

 

 
Penthouse
Een appartement op het dak van een gebouw, vaak met prachtig uitzicht.

top

 

 
Etagewoning
Bij een etagewoning zijn de woningen per woonlaag vanuit een gemeenschappelijke ruimte te bereiken. De gemeenschappelijke ruimte is meestal een centraal gelegen trappenhuis.

top

 

 
Maisonettes
Maisonettes zijn eengezinswoningen met woon- en slaapverdiepingen die naast en boven elkaar zijn gesitueerd. De woningen zijn bereikbaar via galerijen die om de andere verdieping zijn aangebracht.

top
© omgevingsvergunning.com 2008-2009 | opmerkingen: mail naar Edwin Kort | lees hier de disclaimer | adverteren | help mee!