ZagenVoor de levensduur van de zaag is het belangrijk dat u de juiste zaag gebruikt voor het werk. De zaag keuze wordt bepaald door:

  • Moet het hout met de nerf mee worden gezaagd (het schulpen), of haaks op de houtnerf (het afkorten).
  • Moet ik hard- of zachthout zagen.
  • Is het hout massief of gaat het om (gefineerd) plaatmateriaal.
  • Is het hout droog of vochtig.
  • Moet het zaagoppervlak glad, vlak of ruw zijn.

 

De kwaliteit van de zaag is afhankelijk van de standtijd van de zaagtanden. Onder de standtijd verstaan we de tijd dat de zaagtanden scherp blijven. De standtijd wordt bepaald door de kwaliteit van het staal en de behandeling van de zaagtanden. Zaagtanden die gehard zijn (hardpoint) hebben een vier keer zo lange standtijd dan tanden die niet gehard zijn.Handzaag
De grote handzaag wordt gebruikt voor zaagwerk met de nerf mee (schulpen). Voor het afkorten van hout gebruikt u een korte handzaag. De meeste handzagen zijn voorzien van extra geharde tanden (hardpoint) die lang scherp blijven.Kapzaag
De kapzaak wordt gebruikt voor het fijner zaagwerk. Bijvoorbeeld het verstek zagen van profielen en lijsten en het inzagen van borsten bij een penverbinding.

Toffelzaagje
Een toffelzaag is een verfijnde kapzaag. Wordt gebruikt voor het zeer fijne zaagwerk van hout en kunststof. Zoals bij het maken van meubels.

Boardzaag of sleufzaag
De boardzaag is voorzien van een ronde neus met een fineervertanding. Een extra vertanding op de ronde neus maakt het mogelijk blinde sleuven en gaten te zagen.

Schropzaag
Een schropzaag gebruikt u voor het zagen langs gebogen lijnen of voor ronde gaten. De schropzaag heeft een in een punt toelopend zaagblad.

Metalen beugelzaag
De beugelzaag gebruikt u voor het afkorten van stalen profielen zoals kokers, pijpen en strippen.
Beugelzaag
De beugelzaag wordt toegepast voor het afkorten van vochtig hout. Bijvoorbeeld voor het afzagen van takken en struiken.

Figuurzaag
De figuurzaag is voorzien van een verwisselbaar zaagblad. Door de lange beugel en korte zaagblad is de figuurzaag goed wendbaar waardoor u scherpe hoeken kunt uitzagen. De zaag wordt gebruikt voor zeer fijn zaagwerk in plaatmateriaal.

Cellenbetonzaag
Een speciale zaag met grote tanden voor het zagen van cellenbeton (gasbeton).Verstekzaag
Met een verstekzaag kunt u eenvoudig hout afkorten onder verschillende hoeken. Een goedkoper oplossing is de verstekbak. In deze bak kunt u uw eigen kapzaag plaatsen en hout afkorten onder een hoek van meestal 45 en 90 graden.Verstekbak

 
© omgevingsvergunning.com 2008-2009 | opmerkingen: mail naar Edwin Kort | lees hier de disclaimer | adverteren | help mee!