MeetgereedschappenMeetgereedschap gebruikt u om maten en hoeken op te meten en af te tekenen. Ook wordt meetgereedschap gebruikt om werkstukken te controleren op haaksheid, vlakheid en evenwijdigheid. In de bouw voor het timmerwerk is het gebruikelijk om in millimeters te praten. Een lat is bijvoorbeeld 60 mm breed en geen 6 cm.Soorten meetgereedschap

Duimstok
Duimstokken kunnen worden gemaakt van beukenhout, palmhout, ramin, staal en kunststof. De duimstok bestaat uit vier leden die door middel van messing scharnieren met elkaar zijn verbonden. De totale lengte van een duimstok bedraagt 1 meter. Om slijtage tegen te gaan zijn de uiteinden voorzien van messing. Gebruik de duimstok op zijn kant om nauwkeurig te meten. De maatverdeling is vermeld in cm en mm en niet in duimen! Vroeger werd wel de maat van een “duim” afgetekend op een latje. Later is dit echter vervangen door cm en mm. Eén duim (of één inch) is gelijk aan 24,5 mm.Rolbandmaat
Een rolbandmaat heeft een meetbereik van 2 tot 7 meter. Het lipje aan de rolbandmaat zit los. Dit is gedaan om zowel inwendige maten (lipje schuift naar binnen) als uitwendige maten (lipje schuift naar buiten) te kunnen meten. Uw rolbandmaat is dus niet kapot wanneer het lipje los zit!

Meetband
Meetbanden zijn gemaakt van een zeer taaie staalsoort. Om roesten te voorkomen worden ze geplastificeerd. De duurdere meetbanden zijn gemaakt van fiberglass. Meetbanden zijn te verkrijgen in lengten van 10 tot 50 meter. Meetbanden worden gebruikt voor het uitzetten van bouwwerken en het stellen van grote kozijnen. Omdat de meetband wel 50 meter lang kan zijn, is de temperatuur waarbij gemeten wordt van belang. Staal kan namelijk uitzetten en krimpen. Ook is de kracht waarmee u aan de meetband trekt van belang. Voor een lange levensduur van de meetband is het belangrijk dat u de meetband niet strak oprolt. Aan de meetband zit vaak zand en grind. Als u de meetband vast aandraait, krast dat de maatverdeling op de meetband weg.

Schuifmaat
Een schuifmaat wordt gebruikt voor het nauwkeurig opmeten van bijvoorbeeld staven, boren en gaten. De maat kan handmatig worden afgelezen in mm op twee decimalen nauwkeurig. Sommige schuifmaten zijn voorzien van een digitale aflezing.

 
© omgevingsvergunning.com 2008-2009 | opmerkingen: mail naar Edwin Kort | lees hier de disclaimer | adverteren | help mee!