HamersEr zijn op de markt zeer veel verschillende soorten hamers te verkrijgen in verschillende gewichten. De belangrijkste hamers voor het timmerwerk zijn:

  • Klauwhamer: ruw timmerwerk, klussen in huis
  • Penhamer: fijn timmerwerk, timmerwerk in de werkplaats
  • Houten hamer: voor het slaan op houten beitels en passen van werkstukken

 

Houd bij het slaan met een hamer de steel aan het eind vast. Zo kunt u meer kracht zetten.Soorten hamers

Penhamer of timmermanshamer
Een penhamer bestaat uit een steel van essehout. De steel van de penhamer wordt met een stalen spie in het gat van de hamerkop opgesloten. Een penhamer wordt gebruikt in de werkplaats voor het fijne timmerwerk.
Klauwhamer
Klauwhamers kunnen een steel hebben van hout, fiberglas of staal. De steel wordt vaak voorzien van neopreen laag voor een betere grip. De stalen hamerkop, officieel heet dit gedeelte van de hamer de pen, is voorzien van een gebogen klauw met een spleet. Met dit gedeelte van de hamer kunnen gemakkelijk draadnagels uit het hout worden getrokken.
De klauwhamer wordt door timmermannen op de bouwplaats gebruikt voor de meest voorkomende werkzaamheden.
Bekistingshamer
De bekistingshamer is een klauhamer, maar waarvan de klauw rechter is uitgevoerd. Met deze klauw kunnen bekistingsplanken gemakkelijk worden losgewrikt.


Houtenhamer
Een houtenhamer veroorzaakt weinig beschadigingen bij het slaan op werkstukken of op gereedschappen. Houten hamers worden daarom toegepast bij het in elkaar zetten van werkstukken of bij het hakken van gaten met een beitel


Rubberhamer
Een rubberhamer kan gemaakt zijn van zacht- of hard rubber. Rubbershamers kunnen een houtenhamer vervangen wanneer de hamer is gemaakt van hard rubber. Wanneer de hamer van zachtrubber is gemaakt wordt deze toegepast voor zachte materialen. De rubberhamer wordt ook gebruikt om tegels vast te slaan in de tuin.
Moker of vuist
De moker is voorzien van een stalen stompe kop met een korte steel. De moker wordt gebruikt voor het kleinere sloopwerk. De hamers kunnen worden gekocht in verschillende gewichten.

Voorhamers
Een voorhamer is een moker met een lange steel. Door de langere steel kunt u harder slaan. Geschikt voor het slopen van bijvoorbeeld metselwerk.Kunststofhamers
Een hamer met een kunststof kop wordt gebruikt voor metaalbewerking. Door de zachte kop wordt het metaal niet beschadigd.
Bolhamers
De bolhamer gebruikt u voor hollen vormen in metaalplaat te kloppen.
© omgevingsvergunning.com 2008-2009 | opmerkingen: mail naar Edwin Kort | lees hier de disclaimer | adverteren | help mee!