>> Architectuur - >>Materialen - >> Isolatie

Materialen
binnenwanden | isolatie | kozijnenIsolatie Kunststoffen

fabels | soorten | folies | kunststoffen | minerale stoffen | plantaardige stoffen | zin en onzin over na-isoleren


EPS PIR
XPS PF
PUR  


Fabrikanten van deze producten zijn hier te vinden.EPS (geëxpandeerd polystyreen)

Polystyreen wordt gevormd uit aardolie en aardgas. Het polystyreen wordt geëxpandeerd tot polystyreenschuimparels. Deze witte parels worden onder stoomdruk samengesmolten en verder geëxpandeerd. Vroegere benamingen voor EPS zijn piepschuim, tempex en PS-Hardschuim.

Kenmerken

  • Mindere isolatiewaarde van andere kunststofplaten, maar wel goedkoper.
  • Niet milieuvriendelijk. Bij de productie van polystyreen komen giftige stoffen, zoals benzeen, vrij die mogelijk kankerverwekkend zijn.
  • Platen zijn glad en vormvast. De platen sluiten dus niet goed aan op oneffenheden.
  • Dampdicht.
  • EPS is heel gevoelig voor hoge temperaturen (>70°C) en heeft een beperkte vuurvastheid. Daarom wordt aanbevolen EPS met een ballast te bedekken bij daken.


Uitgebreide informatie over EPS is te vinden op de website van vereniging van Nederlandse fabrikanten van EPS®-bouwproducten

top


XPS (geextrudeerd polystyreen)

Geëxtrudeerd Polystyreen is een kunststofschuim met gesloten cellenstructuur, beschikbaar in verschillende kleurtinten. Het wordt geproduceerd door de vermenging van een polystyreen polymeer met een drijfgas onder druk waarna het geëxtrudeerd wordt.
Het materiaal isoleert goed, maar is duurder dan EPS. Dankzij de grote drukweerstand (lange termijn) is het materiaal zeer geschikt voor toepassing in terrasdaken en parkeerdaken.

topPUR (polyurethaanschuim)

Polyurethaan (PUR) is een geelkleurig synthetisch schuim met een cellenstructuur van het gesloten type, dat wordt geproduceerd door de vermenging van twee harsen waarvan de reactie een derde stabiel hars creëert. Het materiaal is te verkrijgen in platen en ook in spuitbussen.

Polyurethaan, pur, is een veelzijdige kunststof. We schilderen en lijmen ermee, we slapen en zitten erop en binnenkort schijnt zelfs het eerste pur-kunsthart te worden geïmplanteerd. Ook in de bouw is polyurethaan niet meer weg te denken. Wat te doen met al die naden en kieren zónder pur-spuitbus, bijvoorbeeld? Ook heeft pur-hardschuim als dakisolatieplaat een vaste plaats veroverd in nieuwbouw en renovatie. Polyurethaan wordt geproduceerd uit de hoofdcomponenten polyol en isocyanaat, kortweg iso. De iso-groepen reageren met de polyol-groepen en vormen zo een flexibel netwerk, en daarmee de kunststof. Om pur-hardschuim te maken, is tijdens de chemische reactie ook schuimvorming nodig. Hiervoor wordt een blaasmiddel gebruikt dat als het ware de bubbels in de limonade geeft.

topPIR (polyisocyanuraatschuim)


Polyisocyanuraat (PIR) is een synthetisch schuim met een cellenstructuur van het gesloten type, dat wordt geproduceerd door de vermenging van twee harsen waarvan de reactie een derde stabiel hars creëert. PIR platen beschikken over een nog betere isolatiewaarde dan XPS en PUR. Bij een dikte van 50 mm wordt al een R-waarde van 2,5 bereikt Bovendien zijn de platen beter brandwerend.

Iso kan ook met zichzelf reageren. Hierbij ontstaat een ringstructuur. Dit is het zogenaamde polyisocyanuraat, kortweg pir. Deze binding is tamelijk star, in tegenstelling tot de pur-binding. Hierdoor voelt een pir-plaat in het algemeen brosser aan en ziet hij er minder fraai uit dan een pur-plaat. Het grote voordeel van pir is de stabiliteit en de samenstelling van de ringstructuur. De pir-ring wordt pas gevormd bij hogere temperaturen en gaat ook pas bij hogere temperaturen weer kapot. Daarnaast ontstaat bij verbranding van pir meer koolstof dan bij pur. Die extra koolstof kan extra beschermen tegen verdere verbranding. Een pir-plaat is in het algemeen dan ook beter bestand tegen vuur dan een pur-plaat.

topPF (Fenolschuim)


PF isolatie (fenolformaldehyde) is samengesteld uit resolschuim (of nog, fenolschuim), een anorganisch isolatiemateriaal met een roodbruine kleur en een gesloten microcellulaire structuur. Het materiaal is bros en brokkelig. Het wordt gekenmerkt door een heel gering warmtegeleidingsvermogen en dankt hieraan een uitstekend isolatievermogen. Goede vuurvastheid : PF ontvlamt niet gemakkelijk en produceert weinig ook bij de verbranding. Dit heeft zijn ontwikkeling als isolatiemateriaal voor daken bevorderd. De volumemassa bedraagt ongeveer 40 kg/m3. De gevoeligheid voor vocht noodzaakt een aantal voorzorgen, met name bij de opslag en de plaatsing.

In tegenstelling tot pur- en pir-hardschuim is resolhardschuim gebaseerd op resolhars ofwel bakeliet. Bakeliet was een van de eerste kunststoffen en werd toegepast voor onder meer stopcontacten en telefoons. Tegenwoordig is het terug tevinden in lijmen, coatings, remblokken etc. Resolhardschuim is ontwikkeld als brandveiliger en beter isolerend alternatief voor conventionele isolatiematerialen. Daarbij werd ontdekt dat resolhardschuim de hoogste isolatiewaarde in de markt heeft. Resolhardschuim wordt geproduceerd door resolhars, een katalysator en een milieu-vriendelijk blaasmiddel tegelijk bij elkaar te voegen. De celstructuur in het hars ontstaat onder invloed van warmte die optreedt tijdens de scheikundige reactie. Hierdoor wordt het blaasmiddel ingesloten en ontstaat er een vaste, zeer fijne celstructuur die 100% gesloten is. Deze celstructuur is veel fijner dan die van pur en pir en geeft een betere thermische stabiliteit en brandweerstand. Tevens zorgt de structuur voor een gelijkblijvende hoge isolatiewaarde, ongeacht de cachering. bij elkaar te voegen. De celstructuur in het hars ontstaat onder invloed van warmte die optreedt tijdens de scheikundige reactie. Hierdoor wordt het blaasmiddel ingesloten en ontstaat er een vaste, zeer fijne celstructuur die 100% gesloten is. Deze celstructuur is veel fijner dan die van pur en pir en geeft een betere thermische stabiliteit en brandweerstand. Tevens zorgt de structuur voor een gelijkblijvende hoge isolatiewaarde, ongeacht de cachering.© omgevingsvergunning.com 2008-2009 | opmerkingen: mail naar Edwin Kort | lees hier de disclaimer | adverteren | help mee!