A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z



Uilenbord


Klein driehoekig bord op de samenkomst van drie dakvlakken in boerenschuren. Het dient er voor om de kwetsbare uiteinden van het dak te beschermen tegen inregenen.

In het uilenbord bevindt zich een luchtgat waar uilen in en uit kunnen vliegen. De boeren wilden namelijk graag dat er uilen in hun schuur nestelden omdat het goede muizenvangers waren.

Daarom werden er gaten gemaakt in het uilenbord; de vogels konden de ruimte tussen het bord en de schuur gebruiken voor een nest. Tegenwoordig wordt het luchtgat doorgaans afgesloten met een rozet of een kruis.

Uilenborden komen voornamelijk voor in Friesland, Drenthe, Groningen en andere delen van Noordooste Nederland. Het uilenbord heeft verschillende vormen die van streek tot streek kunnen verschillen. Het uilenbord heet Oelenbröd in Twente, Oelenbret in Drente en Ûlenboerd in Friesland.

Het gebruik van het uilebord is al oud: op schilderijen uit de 18e eeuw zie je al uileborden. De oudste vermelding stamt zelfs uit het jaar 1696.


Foto: Uileborden


Foto: Uileborden

Meer informatie op:
www.uileborden.nl
www.uileborden.net





© omgevingsvergunning.com 2008-2009 | opmerkingen: mail naar Edwin Kort | lees hier de disclaimer | adverteren | help mee!