A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   ZStrengperssteen


De meeste bakstenen worden tegenwoordig gemaakt volgens het strengpers procédé. In tegenstelling tot de handvorm- en vormbaksteen wordt de klei niet in mallen gevormd maar komt de klei uit een strengpersmachine. De klei wordt in de strengpersmachine door een nauwe opening met het profiel van de gewenste steen geperst. Op deze wijze is bijna elke steenvorm mogelijk. Achter deze opening wordt de strook (streng) van klei op de dikte van de steen afgesneden. Op de gebakken steen is het afsnijden van de klei, aan de onder- en bovenkant van de steen, zichtbaar als gebogen lijntjes. Een snelle productie van baksteen is mogelijk doordat het strengpers procédé een doorlopend proces is. Een andere benaming voor het fabricageproces in de strengpersmachine is extruderen.

De strengperssteen is te herkennen aan de zeer strakke vorm met snijvlakken. De strenperssteen kan bezand worden door achter de strengpersmond zand op de klei te blazen. Ook kan het oppervlak door middel van stempelrollen voorzien worden van een structuur of tekening. Toch is de structuur strakker en regelmatiger dan een vormbaksteen. Alleen een strengperssteen kan geperforeerd zijn. De opening van de strengpersmachine wordt in dat geval voorzien van staven ter plaatse van de perforaties .Het perforeren wordt gedaan voor een gelijkmatige droging en verstening bij het bakken (kan scheuren in de baksteen voorkomen bij het bakken), materiaal besparing en lager gewicht. Tegenwoordig is de klei overigens voldoende van kwaliteit dat perforeren niet noodzakelijk is.

Ander benamingen voor de strengperssteen:

Holle strengperssteen:
perforatiegraad (percentage holle ruimte in een steen) meer dan 20%.
Geperforeerde strengperssteen: perforatiegraad tussen de 15 en 20%.
Normale strengperssteen: perforatiegraad minder dan 15%.
Verblendsteen: strengperssteen van fijn klei met doorlopende grote gaten in de hoogte van de steen. Verblendsteen wordt meestal uitgevoerd in heldere kleuren zoals geel, rood en wit en vaak geglazuurd. Toepassing voor siermetselwerk in minder glad en nauwkeurig uitgevoerd metselwerk.

Bakstenen kunnen ook op de volgende manieren worden gevormd:


Klik op het plaatje voor een vergroting, klik op fabrikantnaam voor de website van de fabrikant, klik op naam van de steen voor meer informatie.


Foto: CRH Clay Products
Handvorm baksteen

Foto: st.f. Engels Helden
Vormbak baksteen

Foto: CRH Clay Products
Strengpers baksteen

Foto: Hanson
Stempelpers baksteen

Foto: St. Joris
Verblendsteen (strengpers)

Foto: Elgin Butler
Geglazuurde baksteen


© omgevingsvergunning.com 2008-2009 | opmerkingen: mail naar Edwin Kort | lees hier de disclaimer | adverteren | help mee!