A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   ZSpouwankerSpouwankers worden toegepast in spouwmuren om het buitenspouwblad te verankeren aan het binnenspouwblad. Het verankeren is noodzakelijk om het werken van het buitenspouwblad ten opzichte van het binnenspouwblad op te kunnen vangen. Het buitenspouwblad zal namelijk meer vervormen door de grotere temperatuurschommelen dan het binnenspouwblad.

Tevens kan een spouwanker worden gebruikt voor het vastzetten van het isolatiemateriaal tegen het binnenspouwblad om spleten tussen het isolatiemateriaal en het binnenspouwblad te voorkomen.

Stalen spouwankers moeten altijd van roestvast staal worden gemaakt of worden gegalvaniseerd om aantasting door zure regen te voorkomen.

Uit de brochure DUURZAAMHEID SPOUWANKERS een uitgave van de Stichting BouwResearch, Rotterdam, januari 1996, komt duidelijk naar voren dat herstelmaatregelen als gevolg van corroderende spouwankers tamelijk ingrijpend zijn. Het resultaat van de werkzaamheden is meestal zichtbaar in de buitengevel, in de vorm van kleurverschil in stenen of voegwerk. Mede gelet op de kosten van detektie- en herstelmaatregelen is meer aandacht voor de duurzaamheid van spouwankers in de nieuwbouwfase gewenst. Uitgangspunt dient te zijn dat een spouwanker 50 tot 100 jaar meemoet, ongeacht de omgeving waarin het gebouw staat. De beste manier is om deze prestatie-eis in een norm of in een beoordelingsrichtlijn op te nemen. In de praktijk zou het er op neer komen dat dan alleen roestvast stalen spouwankers worden toegestaan.

Het aantal spouwankers dat toegepast moet worden is afhankelijk van de spouwbreedte:

Spouwbreedte in mm Aantal ankers per m2 Diamere anker in mm Constructie binnenspouwblad
50 t/m 150 4 4 Metselwerk max 100 mm dik
150 t/m 300 6 4 Metselwerk dikker dan 100 mm of beton
  4 5  

Spouwankers kunnen een groot negatief invloed hebben op de Rc-waarde van een wandconstructie. Klik hier voor een voorbeeld berekening

Spouwankers voor de verankering binnen- met buitenspouwblad. De rode rozetten hebben als functie het isolatiemateriaal goed tegen het binnenspouwblad te klemmen om een luchtspouw tussen isolatie en binnenspouwblad te voorkomen. Bron foto: IsoverSoorten spouwankers

Diverse spouwankers. Bron foto: Gebr. Bodegraven bv Metaalwarenfabriek

Prikspouwanker: toepassing in gelijmde wandconstructies Spouwanker: toepassing in gemetselde wandconstructies


Booranker Slaganker


De LIPCLIP® van Gebr. Bodegraven voor een goede afwatering. ISO-spouwanker


Meer informatie

© omgevingsvergunning.com 2008-2009 | opmerkingen: mail naar Edwin Kort | lees hier de disclaimer | adverteren | help mee!