A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z


Handvormsteen

Bakstenen kunnen op verschillende manieren worden gevormd. De handvormmethode is de oudste techniek. Vroeger werden deze stenen met de hand gemaakt door een bal met goed kneedbaar klei in een houten mal te drukken. De bovenkant werd afgestreken, vervolgens werd de mal omgedraaid waardoor de groene steen (ongebakken steen) uit de mal valt. De groene steen valt uit de mal omdat de mal vooraf werd ingestrooid met zand om plakken van de klei aan de mal te voorkomen.

Tegenwoordig vindt deze procedure volledig machinaal plaats. Een machine werpt met kracht een bal met klei in een bezande mal, de overtollige klei aan de bovenkant wordt afgesneden door een draad. De mallen worden omgekeerd, steen valt uit de mal en wordt vervolgens gebakken. De originele fabricage proces wordt uitsluitend nog toegepast voor restauratiewerken. Doordat de oorspronkelijke handvormsteen met de hand wordt gevormd heeft de baksteen een onregelmatige vorm en oppervlak, gekenmerkt door een aantal plooien en nerven. Tegenwoordig wordt dit nagemaakt door het oppervlak te bestrooien met bijvoorbeeld zaagsel dat na het bakken van de steen (zaagsel verbrandt) een onregelmatig oppervlak achterlaat.

Bakstenen kunnen ook op de volgende manieren worden gevormd:

 

Klik op het plaatje voor een vergroting, klik op fabrikantnaam voor de website van de fabrikant, klik op naam van de steen voor meer informatie.
Foto: CRH Clay Products
Handvorm baksteen

Foto: st.f. Engels Helden
Vormbak baksteen

Foto: CRH Clay Products
Strengpers baksteen

Foto: Hanson
Stempelpers baksteen

Foto: St. Joris
Verblendsteen (strengpers)

Foto: Elgin Butler
Geglazuurde baksteen

© omgevingsvergunning.com 2008-2009 | opmerkingen: mail naar Edwin Kort | lees hier de disclaimer | adverteren | help mee!